Στιχο μπλα-μπλα

Σε αυτή τη σελίδα θα βρείτε κάποιες χρήσιμες συμβουλές, ιδέες και ότι άλλο αφορά την στιχουργική. Μετά από κάποιες μελέτες στο συγκεκριμένο θέμα, αποφάσισα να συγκεντρώσω κάποια από τα θέματα που βρήκα ενδιαφέρον και χρήσιμα για κάθε στιχουργό.

Για να μην παρεξηγούμαστε δεν έχω κάποια ειδικότητα για να κάνω μαθήματα στιχουργικής, αλλά είναι κάποιες ιδέες που μου άρεσαν όσο αφορά το συγκεκριμένο θέμα και θα χαρώ να τις μοιραστώ μαζί σας!


♦ Χρήσιμα Tips για κάθε στιχουργό ♦


Όπως όλοι γνωρίζουμε, στη στιχουργική δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες, αλλά όπως και σε κάθε τέχνη μερικά χρήσιμα tips που μπορούν να μας κάνουν καλύτερους. Πιο κάτω θα βρείτε μερικά από τα αγαπημένα μου tips που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας:

 • Άσκηση και Πρακτική….Όπως και στην δουλεία μας αλλά και στην καθημερινή μας ζωή, η πρακτική μας βοηθά να εφαρμόζουμε αυτά που ξέρουμε και μέρα με τη μέρα να γινόμαστε καλύτεροι. Αν αφιερώνουμε έστω και δέκα λεπτά τη μέρα για να γράφουμε ένα μικρό κουπλέ ή ρεφρέν, τότε θα βελτιωθούμε και θα γράφουμε καλύτερα με το πέρασμα του χρόνου.
 • Πολλές φορές όταν γράφουμε ένα στίχο κολλάμε σε μια λέξη ή σε μια γραμμή… Καλό θα ήταν σε τέτοια περίπτωση να προχωρήσουμε σε ένα άλλο μέρος του στίχου και να επιστρέψουμε σε αυτό το σημείο αργότερα.
 • Ένας ημιτελές στίχος δεν πρέπει να πηγαίνει στα σκουπίδια ποτέ. Η συμβουλή είναι να κρατάμε ένα αρχείο όλα τα κομμάτια που δεν έχουμε καταφέρει να τελειώσουμε. Κάποια στιγμή μπορούμε να τα συνδυάσουμε και να γράψουμε ένα τραγούδι μέσα από τα ημιτελές στιχάκια.
 • Ένα λεξικό ομοιοκαταληξίας θα ήταν χρήσιμο για τις στιγμές που κολλάμε στις λέξεις. Υπάρχουν αρκετά λεξικά ομοιοκαταληξίας στο διαδίκτυο όπως τα παρακάτω:

http://melobytes.gr/app/omoiokataliksies

http://stixos.gr/

http://sing.gr/


♦ Με την πρακτική και κάποιες απλές ασκήσεις γινόμαστε καλύτεροι! ♦


Όπως θα έχετε δει και πιο πάνω, η πρακτική είναι το πρώτο tip που έχω επιλέξει να βάλω στη λίστα με τα χρήσιμα Tips για κάθε στιχουργό. 

Προσωπικά πιστεύω πως οι γνώσεις και το ταλέντο είναι σημαντικά εφόδια για τον καθένα μας, αλλά χωρίς πρακτική κάποια πράγματα ξεχνιούνται και μένουμε πολλές φορές στάσιμοι. Ένα απλό παράδειγμα που συνέβηκε και σε μένα, είναι η γνώση μιας ξένης γλώσσας που αν δεν κάνεις πρακτική και δεν έχεις την ευκαιρία να μιλήσεις τη γλώσσα αυτή, με το πέρασμα του χρόνου τη ξεχνάς. Πριν κάποια χρόνια είχα κάνει γερμανικά για τρία περίπου χρόνια, αλλά δεν είχα την ευκαιρία να μιλάω τη γλώσσα και να κάνω πρακτική…. τώρα το μόνο πράγμα που γνωρίζω όσον αφορά τα γερμανικά είναι η Μέρκελ!

Ας περάσουμε λοιπόν σε κάποιες ασκήσεις και τρόπους που θα μας βοηθήσουν να γράφουμε καλύτερους στίχους:

 • Ένα δεκάλεπτο την μέρα είναι αρκετό και μπορεί να μας βοηθήσει αρκετά. Σε αυτά τα δέκα λεπτά μπορούμε να γράψουμε ένα μικρό κουπλέ, ρεφρέν ή οποιοδήποτε στιχάκι μας έρθει στο μυαλό τη συγκεκριμένη στιγμή.
 • Μια άλλη άσκηση που μας βοηθά να βελτιώσουμε το ρυθμό και το μέτρο στους στίχους μας, είναι να γράφουμε τους δικούς μας στίχους στη μελωδία ενός υπάρχοντος τραγουδιού. Έχω δοκιμάσει αυτή την άσκηση και τη βρίσκω super! Δοκιμάστε την και εσείς. Σίγουρα σε όλους μας κολλάει ένα τραγούδι στο μυαλό και πολλές φορές το σιγοτραγουδάμε. Κάποιες φορές μάλιστα αν δεν θυμόμαστε τα λόγια, βάζουμε δικά μας… άρα όλοι μπορούμε να κάνουμε αυτή την άσκηση βάζοντας το δικό μας στίχο σε ένα τραγούδι που μας αρέσει!
 • Μια παρόμοια άσκηση με την προηγούμενη, είναι να προσπαθήσουμε να γράψουμε στίχους πάνω σε σκέτες μελωδίες.
 • Αν κάνετε μια βόλτα στο you tube και άλλα μουσικά site, μπορείτε να βρείτε αρκετές μελωδίες χωρίς στίχους. Προσπαθήστε να προσθέσετε το δικό σας στίχο σε μια μελωδία που θα σας αρέσει. Αν κάνετε αυτή την άσκηση για κάποιο διάστημα, θα δείτε ότι οι στίχοι σας σε κάποια φάση θα αποκτήσουν μουσικότητα και θα σας έρχεται πιο εύκολα η ροή του μέτρου την ώρα που θα γράφετε.
 • Μια απλή άσκηση που μπορούμε να κάνουμε, είναι να γράφουμε στίχους από τραγούδια που αγαπάμε με το δικό μας γραφικό χαρακτήρα. Συνήθως όταν γράφουμε τους στίχους αγαπημένων τραγουδιών, περνάμε από μια παρόμοια διαδικασία σκέψης όπως το πρόσωπο που έγραψε τους στίχους. Με αυτό τον τρόπο καταλαβαίνουμε γιατί οι στίχοι γράφτηκαν με το συγκεκριμένο τρόπο και νιώθουμε το ρυθμό των στίχων. Αυτή η άσκηση μας βοηθά εντελώς ασυνείδητα να απορροφούμε πληροφορίες και να γράφουμε με τον τρόπο που γράφουν οι στιχουργοί των μεγάλων επιτυχιών.
 • Σε συνδυασμό με την πιο πάνω άσκηση, η ανάλυση στίχων από άλλα τραγούδια βοηθά αρκετά. Συγκρίνοντας τους στίχους αγαπημένων επιτυχιών με τους δικούς μας στίχους, μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι! Μπορούμε με αυτό τον τρόπο να βρούμε τις αδυναμίες στο δικό μας τρόπο γραφής και να εφαρμόσουμε κάποιες από τις τεχνικές των επιτυχημένων στιχουργών στους δικούς μας στίχους.

Βέβαια αυτό δεν σημαίνει να αντιγράψουμε άλλους στιχουργούς…απλά να απομονώνουμε όσο γίνεται τα καλά στοιχεία που κάνουν τους στίχους τους επιτυχίες και στη συνέχεια να τα εφαρμόζουμε στους δικούς μας στίχους.

♦ Πηγές έμπνευσης ♦


Η έμπνευση είναι το α και το ω στη στιχουργική και σε οποιαδήποτε άλλη μορφή τέχνης. Οι πηγές έμπνευσης μας ακολουθούν όλη τη διάρκεια της μέρα, ακόμη και την ώρα που κοιμόμαστε… στο χέρι μας είναι να τις εκμεταλλευτούμε!

Η καθημερινή μας ζωή είναι γεμάτη συζητήσεις, εκπλήξεις και θέματα που μπορούν να μας προσφέρουν αρκετές ιδέες για τη δημιουργία ενός τραγουδιού. Ας δούμε λοιπόν πιο κάτω μερικές πηγές έμπνευσης που πολλές φορές χωρίς να το αντιληφθούμε γίνονται η αφορμή για να γράψουμε ένα στίχο και καλό θα ήταν να μην τις αγνοούμε:

 • Η καθημερινή μας ζωή είναι γεμάτη συζητήσεις , είτε θετικές είτε αρνητικές! Με την πρώτη καλημέρα έστω και μια συζήτηση με ένα γείτονα η συνάδελφο, μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης. Είναι καλό την ώρα που βρισκόμαστε κάπου ή συζητούμε με κάποιο άτομο να παρατηρούμε τις κινήσεις του… μια λέξη ή μια κίνηση είναι πολλές φορές αρκετή για να μας προκαλέσει το ενδιαφέρον.
 • Ένα αντικείμενό μπορεί να μας προκαλέσει την περιέργεια και να αποτελέσει πηγή έμπνευσης! Δεν είναι λίγες οι φορές που ενώ βρισκόμαστε σε κάποιο χώρο, μπορεί να κολλήσει το βλέμμα μας σε ένα αντικείμενό και ενώ το κοιτάμε να σκεφτόμαστε διάφορα. Για παράδειγμα βρισκόμαστε σε μια καφετέρια και κολλάει το βλέμμα μας σε ένα πίνακα ή σε διάφορα αντικείμενα που διακοσμούν το χώρο. Τα συναισθήματα και οι σκέψεις που μας προκαλεί ένα συγκεκριμένο αντικείμενο μπορεί να είναι η πηγή έμπνευσης για τον επόμενο μας στίχο.
 • Τα περιοδικά και οι εφημερίδες είναι κομμάτι της καθημερινής μας ζωής αλλά βασικές πηγές έμπνευσης! Ο συνδυασμός του γραπτού λόγου και της εικόνας που υπάρχει κυρίως στα περιοδικά, είναι ότι καλύτερο. Η ανάγνωση ενός άρθρου που συνοδεύεται από σχετικές εικόνες, μας βοηθά ακόμη περισσότερο. Έχουμε την ευκαιρία με αυτό τον τρόπο να εμπνευστούμε όχι μόνο από το άρθρο που θα διαβάσουμε, αλλά και από την εικόνα που το συνοδεύει. Οι τίτλοι και οι ανθρώπινες ιστορίες που υπάρχουν στις εφημερίδες, έχουν αποτελέσει αρκετές φορές την αφορμή για τη δημιουργία στίχων και τραγουδιών που έγιναν μεγάλες επιτυχίες.
 • Οι ταινίες και διαφημίσεις είναι κάτι που δεν μπορεί να λείπει από τις πηγές έμπνευσης! Δεν είναι λίγες φορές που μια ταινία ή διαφήμιση μας προκαλεί τον ενδιαφέρον, είτε για το σενάριο είτε για την εκπληκτικές εικόνες… Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, ακόμη και στα φιλμάκια διαφόρων τραγουδιών βλέπουμε εικόνες που δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε πριν κάποια χρόνια.
 • Κάθε φωτογραφία κρύβει και μια ανάμνηση! Αρκετές φορές κοιτάμε μια φωτογραφία που βγάλαμε πριν χρόνια και ταξιδεύει η σκέψη μας στο χώρο που είχε τραβηχτεί σαν να ξαναζούμε τη συγκεκριμένη στιγμή. Είναι καλό κάθε τόσο να κάνουμε μια βόλτα σε παλιά άλμπουμ φωτογραφιών και να αφήνουμε τα συναισθήματα να μας παρασύρουν. Ακόμη και οι φωτογραφίες που ανεβάζουν σε διάφορες ιστοσελίδες ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφοι, μπορούν να αποτελέσουν πηγές έμπνευσης για κάθε τέχνη.
 • Ένας περίπατος εκτός από καθαρό αέρα, μπορεί να μας παρέχει και πηγές έμπνευσης! Αρκετές φορές μετά την κούραση από την ρουτίνα της δουλειάς, έχουμε την ανάγκη να κάνουμε ένα περίπατο η να πάμε μια βόλτα με το αυτοκίνητο σε ένα ήσυχο μέρος. Σε τέτοιες φάσεις που το μυαλό μας είναι πιο ήρεμο και μακριά από την πίεση της ρουτίνας , καλό είναι να αφήνουμε τη σκέψη μας ελεύθερη και να απορροφούμε όλα αυτά που μπορεί να μας προκαλέσουν έμπνευση για κάτι δημιουργικό. Αν η βόλτα που θα επιλέξουμε είναι ένα απλό περπάτημα, καλό είναι να βάλουμε τα ακουστικά μας και να αφεθούμε για λίγο στους ρυθμούς της αγαπημένης μας μουσικής.
 • Τα όνειρα μας είναι και αυτά κάποιες φορές πηγές έμπνευσης! Σε όλους έχει τύχει να ξυπνάμε και ενώ πίνουμε τον καφέ μας να συζητάμε με κάποιον για το όνειρο που είχαμε δει το προηγούμενο βράδυ…. ένα όνειρο που μπορεί να μας προκάλεσε φόβο, χαρά , θλίψη και οποιοδήποτε συναίσθημα μπορεί να γίνει η αφορμή για τη συγγραφή του επόμενου μας στίχου. Ας μη ξεχνάμε ότι κάποιες ταινίες έχουν δημιουργηθεί μετά από κάποιο όνειρο που είδε ο δημιουργός τους. Ένα απλό παράδειγμα είναι το έργο ‘Twilight ‘ της Stephenie Meyer όπως η ίδια εξομολογήθηκε σε συνέντευξη της.

Δέιτε πιο κάτω απόσπασμα από τη συνέντευξη της: Δημοσιογράφος: Έχετε πει ότι η ιδέα για το Twilight σας ήρθε μέσα από ένα όνειρο. Τι ήταν αυτό το όνειρο;

Stephenie Meyer: Το όνειρο καταγράφεται αρκετά καλά στο κεφάλαιο δεκατρία (το βιβλίου). Μπορώ ακόμα να το δω μπροστά μου. Ήταν ένα πολύ ασυνήθιστο όνειρο και δεν έχω δει κανένα παρόμοιό του πριν ή έκτοτε. Παρατηρούσα έναν τέλειο κύκλο ενός λιβαδιού με ένα αγόρι κι ένα κορίτσι να συζητούν. Εκείνη ήταν συνηθισμένη. Αλλά αυτός έλαμπε στον ήλιο. Ήταν όμορφος. Και ήταν βαμπίρ. Της έλεγε πόσο πολύ ήθελε να τη σκοτώσει αλλά και πόσο πολύ την αγαπούσε. Σηκώθηκα από αυτό και σκεφτόμουν, τί θα έλεγαν στη συνέχεια; Το κατέγραψα. Και ήταν αυτή η διαδικασία του γραψίματος που με αιχμαλώτισε. Έγραψα τις πρώτες δέκα σελίδες, τις περισσότερες με το μικρότερο γιο μου στην αγκαλιά και βλέποντας το ‘Blue’s Clues’ (σημ. παιδική σειρά) πάνω από τον ώμο μου.

 • Η Φαντασία οργιάζει και πολλές φορές γίνεται η αιτία για μεγάλα έργα τέχνης! Όταν ακούμε η διαβάζουμε κάποια ιστορία που έχει τύχει σε κάποιον, χωρίς να το καταλάβουμε πολλές φορές τοποθετούμε τον εαυτό μας στη συγκεκριμένη κατάσταση διανοητικά και συναισθηματικά…. Και στην φάση αυτή αναρωτιόμαστε πως θα ένιωθα ή θα αντιδρούσα εγώ αν είχε τύχει σε μένα. Όλα αυτά που θα νιώθαμε, εύκολα μπορούν να μας οδηγήσουν στο να τα αποτυπώσουμε και να τα εκφράσουμε μέσα από οποιοδήποτε είδος τέχνης.

Όποια και αν είναι η πηγή έμπνευση σας, σημασία έχει το αποτέλεσμα. Η έμπνευση είναι παντού και καλό θα ήταν να κρατάμε ένα σημειωματάριο και πένα μαζί μας ανά πάσα στιγμή! Βέβαια και το τηλέφωνο μας είναι χρήσιμο αφού μπορούμε πλέον να καταγράφουμε αυτό που θέλουμε και να το αποθηκεύομαι σε μορφή μηνύματος!


♦ Τρόποι για προώθηση των στίχων μας! ♦


Πολλές φορές η ανάγκη μας να βγουν οι στίχοι μας προς τα έξω και να γίνουν τραγούδια, μας οδηγεί σε βιαστικές και λανθασμένες κινήσεις… Ένα από αυτά τα λάθη είναι να στέλνουμε στίχους σε δισκογραφικές εταιρίες, που συνήθως καταλήγουν σε καλάθους αχρήστων και κάποιες άλλες φορές γίνονται επιτυχίες χωρίς την έγκριση του πραγματικούς δημιουργού…για αυτό άλλωστε μερικά τραγούδια που έγιναν επιτυχίες, κατέληξαν στις δικαστικές αίθουσες με τους πραγματικούς δημιουργούς να απαιτούν τα δικαιώματα τους.

Λογικό είναι οι δισκογραφικές εταιρίες να μην ασχολούνται με τα αμέτρητα δείγματα που λαμβάνουν κάθε μέρα, αφού ένας απλός στίχος σε ένα χαρτί δεν έχει και πολλά να πει. Τώρα αν λογαριάζετε να στείλετε τον στίχο σας σε μια δισκογραφική εταιρία σε στυλ demo μουσική, αυτό αλλάζει τα πράγματα…. Καλά τα πιο πάνω για κάποιον που θέλει να προωθήσει και να δοκιμάσει την τύχη με τους στίχους του, αλλά για αρχή δείτε πιο κάτω κάποιους απλούς τρόπους θα μπορούσε ο καθένας μας να εφαρμόσει.

 • Μπορούμε μέσα σε μόνο λίγες μέρες να φτιάξουμε τη δική μας ιστοσελίδα ή blog με κάποια δείγματα από τους στίχους που γράφουμε. Βέβαια είναι σημαντικό πριν προχωρήσουμε στη δημιουργία της ιστοσελίδας μας να κατοχυρώσουμε τα συγκεκριμένα κομμάτια…. Όταν έχουμε έτοιμη την ιστοσελίδα μας μπορούμε να την καταχωρήσουμε σε διάφορα μουσικά site και να στείλουμε το σύνδεσμο της ιστοσελίδας σε άτομα του μουσικού χώρου. Υπάρχουν αρκετοί χώροι στο διαδίκτυο για τη δημιουργία ιστοσελίδας με χαμηλό κόστος ή εντελώς δωρεάν. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφτείτε ένα από τους πιο κάτω συνδέσμους: http://www.blogger.comhttp://www.wordpress.com
 • Σήμερα στο διαδίκτυο υπάρχουν αρκετές ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το facebook και τα μέλη τους έχουν ένα βασικό κοινό…την αγάπη τους και την ενασχόληση τους με τη μουσική. Είναι καλό να δημοσιεύετε δείγματα της δουλειά σας σε μουσικές ιστοσελίδες που επισκέπτονται διάφοροι τραγουδοποιοί και άτομα που ψάχνουν μουσικές συνεργασίες. Γίνετε μέλος και δημιουργήσετε ένα προφίλ με δείγματα των στίχων σας στις παρακάτω ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης…εξάλλου είναι ωραίο να αποκτάς φίλους με κοινά ενδιαφέροντα: http://www.musicwave.gr/ http://www.musicheaven.gr/html/ http://musicunites.ning.com/ http://www.bankit.gr/index.php
 • Οι μουσικές αγγελίες είναι μια καλή ιδέα για προώθηση των στίχων μας και για τυχόν συνεργασίες. Μπορούμε να βάλουμε μια μικρή αγγελία με τον σύνδεσμο της ιστοσελίδα μας και με την ηλεκτρονική μας διεύθυνση.
 • Οι διαγωνισμοί στίχου είναι μια καλή ευκαιρία να ακούσει ο κόσμος τη δουλειά μας. Η συμμετοχή μας σε διαγωνισμούς στίχους, είναι ένας τρόπος να ακουστεί κάπου η δουλεία μας αλλά και να κάνουμε γνωριμίες με άτομα του μουσικού χώρου…Τα οφέλη αλλά και η εμπειρία από τη συμμετοχή μας σε ένα μουσικό διαγωνισμό είναι αρκετά, έστω και αν δεν είμαστε οι νικητές.

Καλό θα ήταν να ελέγχουμε κάθε τόσο στο διαδίκτυο ώστε να ενημερωνόμαστε και να δηλώνουμε συμμετοχή σε στιχουργικούς διαγωνισμούς που οργανώνουν οι διάφοροι ραδιοφωνικοί σταθμοί και άλλοι μουσικοί φορείς.